Electric Hackathon 2020

Turn ON your power 💡
Cu acest slogan am inițiat o competiție dedicată studenților care au cunoștințe și abilități în programarea arduino, mișcarea și acționarea electrică, printarea 3D etc.
Participanții au avut la dispoziție 2 zile (18 si 19 decembrie 2020), toate materialele și instrumente necesare, experți din diferite domenii inginerești pentru a crea, împreună cu echipa, o instalație electrică programabilă cu o cabină ce se va deplasa într-un spațiu cu dimensiunea 1/4 m3.
În competiție s-au înscris 16 participanți, repartizați în 4 echipe, fiecare lucrând asupra unei idei comune, repectând tematica concursului.
HIGH VOLTAGE CLUB
(Danu Cibotari, Ștefan Crîjanovschii, Ion Nițelea, Cristi Godoroja)
“Scopul nostru este sa realizam un mini proiect care sa reprezinte o mașinuță mica programabila cu cabina, aceasta se va mișca in spațiu si se va parca automat într-o parcare multietajata care am construit-o. Realizam acest proiect cu scopul sa demonstram ca este o soluție optimă pentru orașul Chișinău unde spațiu destinat parcării mașinilor e limitat. Poate fi implementata aceasta soluție cu scopul de a crea locuri de parcare noi si de a economisi spațiu in același timp destinat lor, singurul lucru necesar e investiții!”
https://www.facebook.com/feie.utm.md/posts/822257721948233
AD INFINITUM
(Gheorghe Vîrlan, Octavian Cojocari, Igor Grosul, Dmitrie Agrici)
“Ideea noastră constă în realizarea unei macarale turne care se mișcă într-o dimensiune, se învârtește cu 180° și ridică și coboară o greutate. Macaraua se controlează manual. Ea poate fi folosită în orice tip de construcție. E un proiect Hand-made pentru generația curioasă. E simplu de asamblat și ușor de înțeles, ceea ce, la fel poate servi ca un bun salt spre a începe să studiezi ingineria.”
https://www.facebook.com/feie.utm.md/posts/822258805281458
INOVAPARKING
(Ion Pleșca, Corneliu Răileanu, Mihai Guțu, Valentin Bânzaru)
“Noi suntem eficiență și inovație întruchipate în cea mai esențială formă de infrastructură cunoscută:
PARCAREA. Prin pură inginerie și creativitate vă facem să scăpați de încă o problemă cotidiană, spre o viață și mai ușoară, cu ajutorul parcării automatizate!”
https://www.facebook.com/feie.utm.md/posts/822258381948167
X-DEVELOPERS
(Ian Zabrodnîi, Grigore Guțu, Ilia Mitioglo, Marcu Mardare)
“Echipa lucrează la crearea unui Aspirator inteligent care va curăți încăperea de sinestătător. Robotul ca fi comandat de un microcontroller Arduino care va primi semnale de la senzorii infraroșii, amplasați pe partea din față a robotului. În urma prelucrării semnalelor, microcontrolerul va decide în ce direcție să se miște robotul. Dacă aspiratorul va depista un obstacol, el se va opri, va merge înapoi și își va schimba traseul.”
https://www.facebook.com/feie.utm.md/posts/822259728614699
Evenimentul s-a desfășurat la FABLAB Chișinău și a fost planificat de o echipă comună cu cea a Facultății Energetică și Inginerie Electrică, fiind implicate mai multe persoane, printre care: Marcel Burduniuc, Lucian Grușac, Constantin Borosan (FEIE) și Ina Botnaru, Vladimir Scutelnic (Fablab). Pentru realizarea obiectivelor propuse echipele au fost îndrumate de către mentorii Iurie Nucă și Artiom Moldovan, care au oferit sfaturi prețioase participanților pe parcursul celor 2 zile cât a durat competiția.
Spre finalul celei de-a doua zi a competiției echipele au prezentat instalațiile în fața unui juriu în componența căruia a intrat dr.conf. Ilie Nucă, șef Departament Inginerie Electrică, drd. Constantin Borosan, lector Departamentul Energetică, Mariana Pogriban, șef departament marketing VOLTA, și Vladimir Scutelnic, reprezentant Fablab Chișinău. Sponsorii evenimentului S.A. RED-Nord, VOLTA, USAID Moldova, UKaid, Tekwill, au reușit să incingă spiritele, pregătind premii pentru învingători.

Echipa X-DEVELOPERS a obţinut trofeul (95 puncte) 🥇 şi premiul “Simpatia Publicului”🏆

Echipa AD INFINITUM a obtinut 90 puncte şi s-a plasat pe locul II 🥈

Echipa INOVAPARKING a obtinut 88 puncte şi respectiv locul III 🥉

Premiul special acordat de FABLAB

Datorită implicării active a participanților această primă ediție a competiției ”Electric Hackathon” a avut un succes enorm și s-a propus de organizat și în continuare astfel de evenimente destinate valorificării și promovării ingineriei.
Felicitări tuturor participanților și mulțumiri alese sponsorilor și organizatorilor!
(Visited 193 times, 1 visits today)
Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .