Președintele a discutat problemele sectorului energetic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat vineri, 19.02.2021, în ședință mai mulți specialiști în sectorul energetic, pentru a discuta problemele din domeniu și a identifica cele mai bune soluții strategice.

„Sectorul energetic a fost sabotat ani la rând de diverse interese de grup, de factori politici și economici, fiind o sursă imensă de venituri ilicite pentru demnitarii corupţi. Acest lucru trebuie să înceteze, mai ales că domeniul energetic afectează toți cetățenii și ține de securitatea statului. Lipsa unui Guvern cu împuterniciri depline și a unui parlament funcțional complică lucrurile și mai tare” a spus Președintele Maia Sandu.

Prof.univ.dr.hab. Valentin Arion:Noi ne aflăm la o fază a schimbării esențiale a sistemului energetic. În acest context vreau să punctez câte repere. Mai întâi, de 10 ani R. Moldova este parte a comunității energetice. În acest timp noi am obținut un cadru politic, legislativ, în domeniul energiei absolut în formatul UE. Doi. Secretariatul comunității energetice are grijă de noi permanent – ne monitorizează, ne ghidează, ne oferă ajutor prin intermediul diferitor proiecte etc. Fenomenul schimbării climei și a efectului de seră este un pericol mare și se cer măsuri dure, urgente, cu cheltuieli foarte mari, care într-un fel va cere de la noi să ne poziționăm pe aceiași linie pe un termen lung. Astfel, UE se manifestă ca un lider, care vine cu resurse pentru a schimba starea de lucruri. Există două direcții principale de a reduce emisia, dar rezumând la o frază putem spune că omenirea trebuie să consume mai puțină energie. Da, noi putem reduce consumul de energie primară foarte mult în măsura în care aceasta nu afectează calitatea vieții. Astfel, avem două soluții. Prima – vom eficientiza toate procesele, în primul rând producerea și aducerea acestora la consumatori. Doi. Vom eficientiza toate procesele tehnologice, astfel ca ele să ceară un consum de energie mai mic. Dar, trebuie să fim conștienți că reducerea consumului prin eficientizare energetică costă mulți bani, iar aici trebuie de substituți combustibilii clasici fosili cu resurse energetice naturale”.

Potrivit șefei statului, subiectele importante discutate în cadrul ședinței țin de achiziționarea de energie electrică și posibilitățile de diversificare a surselor, interconexiunea sistemului energetic cu România, modernizarea sistemului de încălzire centralizată, sistemul de aprovizionare cu gaze, inclusiv prin analiza opţiunilor de construire a depozitelor de stocare, consolidarea independenței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Concurenței, modificarea cadrului legal cu privire la eficiența energetică, energia regenerabilă.

„Bineînțeles, o prioritate rămâne investigarea schemelor de corupție din sectorul energetic, care duce la îmbogățirea unor persoane din contul creșterii prețurilor pentru consumatori”, a menționat doamna Maia Sandu.

Preluat de pe pagina oficială: www.presedinte.md

(Visited 42 times, 1 visits today)
Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .