Departamentul Educaţie fizică şi Sport


 

 

 

 
ANATOLIE POPUȘOI

Şef departament
Conferenţiar universitar, doctor

Tel: +373 22 31 08 65, +373 78 80 20 50
E-mail: anatolie.popusoi@ef.utm.md
Adresa: bd. Dacia, 39, blocul de studii nr. 9

Energie studiem și energie degajăm. După câteva minute sau ore bune de mișcare – fotbal, baschet, volei, tenis sau oricare alt sport, mintea se energizează și devine un generator de idei creative.

Viziunea departamentului Educaţie Fizică și Sport este activă și ambițioasă. Ne dorim ca fiecare student să practice sportul preferat și să dezvolte deprinderi sănătoase. Dezvoltăm baza sportivă și procesul de instruire la disciplina educație fizică, pentru a face această activitate distractivă și a oferi studenților motive în plus de a face mişcare. Departamentul pregăteşte toţi studenţii universităţii la disciplina „Educaţie fizică”. Mai multă informaţie puteţi găsi accesând pagina sport.utm.md.

Disciplina de studii „Educaţia fizică” le formează studenţilor o atitudine competentă faţă de propriul organism şi exigenţa autoperfecţionării fizice şi funcţionale, totodată educând multiaspectual personalitatea studentului prin implicare socială plenară.

În scopul realizării obiectivelor menţionate în 1964 odată cu înființarea Institututlui Politehnic din Chișinău (UTM), Catedra educaţie fizică a fost creată pe baza unor profesori invitaţi din republică: Vladimir COSOV, Nicolae ZAIŢEV (lupte greco-romane şi libere), Fiodor ŞEVCENCO (gimnastică), Gheorghe MOCANU (fotbal), Elena COJUHARIOVA (înot), Ivan COSENCO (gimnastică), Vladimir SIMINEL (volei), Matvei LIPOV (baschet), Petru  RUSNAC (lupte).

În anii 1989-92 a fost creată o catedră paralelă „Educaţie fizică – 2”, care organiza procesul de instruire la Facultatea Construcţii Industriale şi Civile şi Facultatea Urbanism şi Arhitectură, condusă de conferenţiarul Vladimir MODELEVSCHI, absolvent al UTM. În anul 1992 cele 2 catedre au fost comasate. Până în 1989 catedra a avut statut de subdiviziune autonomă, în anii 1989-1992 o catedră s-a aflat în componenţa Facultăţii Mecanică, iar cealaltă – în cadrul FCGC. Actualmente este arondată FEIE.

Din decembrie 2007, catedra este preluată de doctorul în pedagogie Anatolie Popuşoi, antrenor emerit al RM care chiar din primul an de activitate, a reuşit să se impună colegilor de la catedră prin organizarea ştiinţifică a procesului de studii şi antrenamentlor. O atenţie deosebită se acordă anual elaborării de către profesori a lucrărilor metodico-ştiinţifice şi calităţii studiilor studenţilor-sportivi.

Grație profesionalismului profesorilor-antrenori şi studenţilor, an de an echipele sportive ale UTM evoluează cu succes în Campionatele naţionale şi competiţiile internaţionale de fotbal, baschet, rugby, handbal, volei, badminton, atletism, tenis de masă, judo, sambo, lupte libere şi greco romane, powerlifting, arte marţiale, orientare sportivă etc.

Baza sportivă a Universităţii dispune de condiţii favorabile pentru organizarea calitativă a procesului de instruire la disciplina de învăţământ educaţie fizică, cât şi pentru perfecţionarea măiestriei sportive a studenţilor şi colaboratorilor la mai multe ramuri de sport. Complexul Sportiv al Tineretului, amplasat pe str. Studenţilor 2/2 dispune de două terenuri de fotbal – cu gazon şi iarbă artificială, terenuri de tenis și volei, o pistă cu 8 coloare de alergări şi sectoare pentru sărituri. Centrul de Agrement şi Sport din str. Studenţilor, 3/8 dispune de o sală de forţă, o sală de jocuri sportive pentru baschet, volei, handbal, badminton, tenis de masă, minifotbal. În sala de sport din sect. Riscani, str. Florilor, 4 este organizat procesul de instruire pentru FET, FEIE, FTP, iar în sala de sport din sect. Botanica, str. Dacia, 41 – FCGC, FIEB, FUA.

În septembrie 2016 Catedra Educație Fizică a fost redenumita în Departamentul Educație Fizică și Sport conform Hotărîrii Senatului UTM nr.1 din 27.09.2016.

(Visited 685 times, 1 visits today)